Zwaar weer blog

Alles over de afdeling Bijzonder Beheer

De afdeling Bijzonder Beheer

Eén op de vijf (in sommige sectoren zelfs één op de drie) ondernemingen met een bankfinanciering is nog steeds ondergebracht bij de zogenoemde afdeling Bijzonder Beheer. De term ‘Bijzonder Beheer’ is een generieke term voor dergelijke afdelingen, zoals het woord ‘aspirientje’ dat in de medische wereld is. Hoewel banken er verschillende aanduidingen voor gebruiken – denk aan financial restructuring, intensief beheer, intensive care – wordt in de volksmond over de afdeling Bijzonder Beheer gesproken. Deze afdeling geeft specialistische ondersteuning voor ondernemingen die, vanuit de bank gezien, een hoog risicoprofiel hebben. Het doel van de afdeling Bijzonder Beheer is enerzijds ondernemingen te begeleiden naar herstel en anderzijds het bewaken van het kredietrisico van de bank. Een onderneming wordt overgedragen aan de afdeling Bijzonder Beheer als het in de ogen van betrokken bankiers niet waarschijnlijk is dat de onderneming op korte of middellange termijn aan de verplichtingen van haar bank kan voldoen. Dit kan ook bedrijven overkomen die nog winst maken, ergo, bedrijven die in elk geval vanuit het perspectief van de bank zich in een strategische crisis bevinden.


Onduidelijkheid bij ondernemers
Er is veel onduidelijkheid over het functioneren van de ‘mythische’ afdeling Bijzonder Beheer. Wanneer ik voor zalen met ondernemers sta, stel ik regelmatig de vraag wie deze afdeling kent en of iemand toevallig op dit moment zakendoet met een dergelijke afdeling. Dan blijft het meestal stil in de zaal, of mensen barsten juist in lachen uit. Heel begrijpelijk, om twee verschillende redenen. Allereerst kennen veel ondernemers deze afdeling niet, wat op zichzelf vreemd is aangezien naar schatting één op de vijf ondernemingen in Nederland op dit moment onder deze afdelingen valt. Ten tweede – en dat is misschien nog wel interessanter – is het blijkbaar taboe om te zeggen dat je onder verantwoordelijkheid van een afdeling Bijzonder Beheer valt. Wanneer de onderwerpen ‘zwaar weer’, ‘falen’ en daarmee ‘Bijzonder Beheer’ ter sprake komen, geven we liever niet thuis. We leven blijkbaar in een maatschappij waarin iedere ondernemer een hero moet zijn, en wanneer je niet aan dat beeld voldoet, ben je blijkbaar een zero.


De bank is niet populair

Overall zijn de bankiers van de afdeling Bijzonder Beheer niet populair. Regelmatig komt het voor dat de bank en ondernemer in heftige discussies verzanden. Het gevolg hiervan is dat er cruciale tijd wordt voor verspild die nodig is voor de redding van het bedrijf. Beeldend beschreven, de ondernemer draait het roer van de bijna zinkende Titanic naar links en de bankier naar rechts waardoor het schip uiteindelijk toch niet in beweging komt vervolgens ten onder gaat.


Smeed een band met je financiers

Of je nu geld hebt geleend van familieleden of van de bank, zorg ervoor dat je in gesprek gaat en blijft. Ja, dat kan soms lastig zijn. Want waar bemoeien ze zich mee? En trouwens het gaat toch prima?

Marnix de Rover, van het denkbeeldige Salem Industries, kiest er in ons boek eerst voor om mooi weer te blijven spelen. Daarbij gaat hij vol de confrontatie aan met de bankiers van de afdeling Bijzonder Beheer. Hij grijpt aanvankelijk niet in en brengt zijn onderneming daarmee aan de rand van de afgrond. Dat maakt dat hij vervolgens moet vechten met de bank om te overleven.

Na diverse escapes – mooi weer spelen, klagen – besluit hij uiteindelijk in actie te komen. Hij maakt financieel schoon schip en wint daarmee het vertrouwen van de bank en zijn klanten terug. Maar het was een dubbeltje op zijn kant. Wacht dus niet zo lang als Marnix als de donkere wolken zich boven jouw bedrijf samenpakken.


Het handboek Bijzonder Beheer
In het boek Zwaar weer ondernemen – De overlevingsgids voor ondernemers in Bijzonder Beheer – lees je de cruciale stappen die nodig zijn om uit zwaar weer te komen. Specifiek wordt er hierbij ingegaan hoe de bank op de juiste manier kunt beïnvloeden en lees je welke maatregelen nodig zijn om een succesvol turnaroundplan op te stellen. In het boek lees je hoe Marnix de Rover van het denkbeeldige Salem Industries zijn bedrijf aan de rand van de afgrond brengt en moet vechten met zijn bank om te overleven.

Zwaar weer ondernemen is geschreven door hoogleraar turnaroundmanagement Jan Adriaanse en consultant Erik in ’t Groen, voormalig Bijzonder Beheerbankier. Dankzij hun jarenlange ervaring kunnen de auteurs waardevolle adviezen geven voor ondernemers met financiële problemen en voor (startende) ondernemers die ze willen voorkomen. www.zwaarweerondernemen.nl

 

Bron: nieuwsbrief Zuidweg & Partners



Terug